Zupa dyniowo-jabłkowa

0 (0 ocen)

Bardzo prosta zupa krem z dyni, ale z dodatkiem jabłek. Nadają ciekawy owocowy smak i orzeźwiają nieco mdłą dynię.

Składniki:

  • 200g dyni
    2-3 jabłka słodkie
    1 l bulionu
    cynamon
    gałka muszkatołowa
    pieprz czarny

Zupa dyniowo-jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną dynię (Muscat de Provence) i pokrojoną w kostkę smażyć na patelni, aż lekko się przyrumieni. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Część bulionu wlać na patelnię i wymyć pozostałości po smażeniu dyni. Przelać do garnka. Dodać obrane ze skórki i pokrojone na cząstki jabłka. Gotować, aż dynia będzie całkowicie miękka. Przyprawić i zmiksować dokładnie blenderem. Podawać np z grzankami. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy