Zupa dyniowo-kukurydziana z karotką i serem lazur

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna i pikantna zupa krem z pomarańczowych warzyw , smaku dodaje jej ser lazur. W sam raz na obiad jesienną porą.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg dyni
    3 marchewki
    1 puszka kukurydzy
    2 szalotki
    100 ml mleka kokosowego
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki masła klarowanego
    1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    Szczypta mielonego imbiru do smaku
    Gałka muszkatołowa do smaku
    szczypta chili do smaku
    Sól do smaku
    100 g sera pleśniowego lazur
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bezy Ser

Zupa dyniowo-kukurydziana z karotką i serem lazur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1bf941b 1. Obraną ze skóry dynię kroję w kostkę, umytą marchewkę w talarki a kukurydzę osączam z zalewy. Szalotkę kroję na ćwiartki, czosnek obrany zostawiam w całości.
  • image-19w5dys 2. W garnku rozgrzewam klarowane masło, dodaję warzywa, starty świeży imbir, przesmażam chwilę , zalewam wodą, solę do smaku gotuję,
  • image-0yt7pqk 3. W trakcie gotowania dodaję osączoną z zalewy kukurydzę , gotuję aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  • image-1qvmvwi 4. Wlewam mleczko kokosowe, dodaję przyprawy do smaku, mieszam, miksuję zupę blenderem na krem.
    Rozlewam na talerze, posypuję pokruszonym serem pleśniowym. Podaję.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować