Zupa dyniowo-kalafiorowa z curry i parmezanem

0 (0 ocen)

Rozgrzewająca zupka na chłodne dni z sezonowych darów natury :)

Składniki:

  • składniki:
    1 dynia (około 1 kg)
    1 duży kalafior
    1 cebula
    1 litr warzywnego bulionu
    przyprawa curry - ilość wg uznania
    gałka muszkatołowa- ilość wg uznania
    tarty świeży imbir- ilość wg uznania
    sól, pieprz
    10 dag parmezanu (opcjonalnie inny ser)
    garść prażonych słoneczników (albo pestek dyni)
    1 łyżka octu winnego
    świeże zioła do dekoracji
    oliwa do smażenia
    3 ząbki czosnku

Zupa dyniowo-kalafiorowa z curry i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oliwie smażymy dynię i cebulę pokrojoną w kostkę, wrzucamy przyprawy: curry, tarty świeży imbir, gałka oraz pokrojony czosnek, kilka razy mieszamy.
  • 2. Zalewamy bulionem i dodajemy różyczki kalafiora. Gotujemy aż do miękkości warzyw (około 30 minut). Doprawiamy solą, pieprzem oraz tartym parmezanem.
  • 3. Gotową zupę miksujemy w blenderze. Nalewamy na talerz i doprawiamy octem winnym oraz prażonymi ziarnami słonecznika. Dekorujemy ziołami i tartym parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy