Zupa dyniowo- bananowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zupka mojego autorstwa jako przemycenie moim dzieciom czegoś zdrowego w posiłku

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 średniej wielkości dyni
    2 małe banany
    łyżeczka cukru waniliowego
    2-3 łyżki cukru
    ok. 1/2 litra mleka
    20 dkg drobnego makaronu (nitki, gwiazdki

Zupa dyniowo- bananowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię pokroić w półksiężyce, odkroić części z nasionami i obrać ze skóry. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Wlać wodę, tak by sięgała mniej więcej poziomu dyni i ugotować do miękkości. Pod koniec dodać obrane i pokrojone banany. Całość zmiksować lub po prostu rozgnieść ucieraczką do ziemniaków (chociaż miksowanie sprawia, że zupa ma idealnie gładką konsystencję). Wlać mleko, tyle aby zupa miała konsystencję ciasta naleśnikowego i dodać cukier i cukier waniliowy. Cukru można dodać więcej, jeśli ktoś lubi słodsze. Całość gotować ok. 10 minut na małym ogniu. Na koniec dodać ugotowany makaron i wymieszać.

Porady

Zupę kiedyś gotowałam również w wersji z gruszką, ale w tym wypadku gruszkę należy gotować razem z dynią, gdyż jest twardsza niż banan

Komentarze

Podobne przepisy