Zupa dyniowo-cebulowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo pożywna, w sam raz na jesienny obiad.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni, 1 l rosołu z kury, 1,5 cebuli, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 4 łyżki gęstej śmietany, 3/4 pęczka pietruszki, gałka muszkatołowa, curry, sol, kolorowy pieprz w ziarnach

Zupa dyniowo-cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obrana dynia 1. Miąższ dyni pokrój w kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę i czosnek. Dodaj dynię, posyp ją curry oraz pieprzem. Wlej rosół i gotuj około 20 minut.
  • 2. Zupę lekko przestudź i zmiksuj na gładko. Przypraw solą i spora szczypta gałki muszkatołowej. Wymieszaj ze śmietaną, ponownie mocno podgrzej.
  • 3. Gorącą zupę wlej do kokilek. Każdą posyp posiekaną pietruszką i udekoruj ziarenkami pieprzu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy