Zupa cebulowa z zapiekaną bułką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepyszna, a robi się ją naprawdę szybko. Moja rodzina ją uwielbia. Zupę można także podawać z pasztecikami lub paluchami z ciasta francuskiego.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • - 1 porcja rosołowa lub 4 skrzydełka,
    - 2 marchewki,
    - 1 pietruszka,
    - po kawałku selera i pora,
    - średnia cebula,
    - około 2-2,5 l wody,
    - sól, pieprz, przyprawa typu jarzynka,
    - 0,5 kg białej cebuli,
    - 2 czerwone cebule,
    - 2 pory (tylko biała część),
    - łyżka masła,
    - łyżka oliwy,
    - 3 krótkie bagietki,
    - 20 dag żółtego sera.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa cebulowa

Zupa cebulowa z zapiekaną bułką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte: mięso, marchew, pietruszkę, por, seler zalej wodą. Dodaj opaloną
    na kuchence cebulę, gotuj na małym ogniu około 2 godzin.
    Przy pomocy łyżki zdejmij szumowiny (by bulion był klarowny), przelej
    przez sito. Dopraw solą, pieprzem i warzywkiem.
  • 2. W dużym rondlu rozgrzej masło z oliwą, podsmaż na nim pokrojone w
    piórka cebulę i pory, aż będą miękkie i delikatnie się zezłocą.
    Podsmażone cebule zalej gorącym bulionem i gotuj ok. 8-10 minut, aż
    będą całkowicie miękkie i smaki się przegryzą.
  • 3. Ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Zupę rozlej do żaroodpornych
    kokilek, posyp częścią startego sera.
    Bagietki przekrój na pół, posyp resztą startego, żółtego sera.
    Na każdej kokilce ułóż połówkę bagietki, włóż do piekarnika i
    zapiekaj około 20 minut w 200 st.C, aż ser się stopi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować