Zupa cebulowa z zapiekaną bułką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte: mięso, marchew, pietruszkę, por, seler zalej wodą. Dodaj opaloną
na kuchence cebulę, gotuj na małym ogniu około 2 godzin.
Przy pomocy łyżki zdejmij szumowiny (by bulion był klarowny), przelej
przez sito. Dopraw solą, pieprzem i warzywkiem.
2.W dużym rondlu rozgrzej masło z oliwą, podsmaż na nim pokrojone w
piórka cebulę i pory, aż będą miękkie i delikatnie się zezłocą.
Podsmażone cebule zalej gorącym bulionem i gotuj ok. 8-10 minut, aż
będą całkowicie miękkie i smaki się przegryzą.
3.Ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Zupę rozlej do żaroodpornych
kokilek, posyp częścią startego sera.
Bagietki przekrój na pół, posyp resztą startego, żółtego sera.
Na każdej kokilce ułóż połówkę bagietki, włóż do piekarnika i
zapiekaj około 20 minut w 200 st.C, aż ser się stopi.
Komentarze