Zupa cebulowa z wędzonym serem i grzankami

4.5 (178 ocen)

Ta zupa cebulowa ma coś w sobie:). Zasmakowała nam wszystkim a charakteru dodaje jej duża ilość wędzonego sera i przypraw. Ich ilość musicie dobrać sobie sami, dosypując kolejne szczypty aż smak będzie idealny:). Podałam ją w formie kremu, z grzankami.

Składniki:

  • 1,5 kg cebuli
    2 duże ziemniaki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 łyżka cukru
    2 łyżki octu
    100ml słodkiej śmietanki 12%
    250g startego sera wędzonego (po 50g na porcję)
    grzanki
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, oregano, majeranek, kurkuma, czosnek granulowany
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cebulowa z wędzonym serem i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem. Wlewamy 2 litry wody, dodajemy cukier, pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotujemy przez około 40 minut, 15 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Studzimy.
  • 2. Zupę miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Wlewamy śmietankę, ocet i przyprawy. Ich ilość regulujemy sami dosypując kolejne szczypty i próbując.
  • 3. Zupę podgrzewamy by była gorąca. Wlewamy do miseczek, posypujemy serem i grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować