Zupa cebulowa to pomysł na zupę "na szybko" a w dodatku z kilku składników. W efekcie końcowym otrzymujemy bardzo aromatycznie pachnącą i sycącą zupkę, którą ze smakiem zjedzą nawet ci, którzy twierdzą, że nie lubią cebuli ;)
30 min
Składniki:
Składniki na około 3 porcje:
3 duże cebule
około 60 g masła
18 g serka topionego śmietankowego
około 1 litr gorącego bulionu
kminek
majeranek suszony
pieprz
sól
ser żółty
siemię lniane
Zupa cebulowa z siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w piórka (odrzucamy twardą część która jest od spodu).
2.W garnku roztapiamy masło (ma być go tyle by cebulka się nie przypaliła), wrzucamy cebulę i smażymy (od czasu do czasu mieszając) na wolnym ogniu minimum 15 minut – do momentu aż cebulką się skarmelizuje.
3.Następnie do cebulki wrzucamy serek topiony i chwilkę smażymy aż się rozpuści.
4.Następnie cebulkę dokładnie blendujemy, wlewamy bulion, przyprawiamy kminkiem, majerankiem i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut.
5.Gotową zupę podajemy z ugotowanym makaronem lub grzankami.
6.Po nałożeniu na talerze posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach serem żółtym i posypujemy siemieniem.
Komentarze