Zupa cebulowa z siemieniem lnianym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zupa cebulowa to pomysł na zupę "na szybko" a w dodatku z kilku składników. W efekcie końcowym otrzymujemy bardzo aromatycznie pachnącą i sycącą zupkę, którą ze smakiem zjedzą nawet ci, którzy twierdzą, że nie lubią cebuli ;)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 3 porcje:
    3 duże cebule
    około 60 g masła
    18 g serka topionego śmietankowego
    około 1 litr gorącego bulionu
    kminek
    majeranek suszony
    pieprz
    sól
    ser żółty
    siemię lniane

Zupa cebulowa z siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w piórka (odrzucamy twardą część która jest od spodu).
  • 2. W garnku roztapiamy masło (ma być go tyle by cebulka się nie przypaliła), wrzucamy cebulę i smażymy (od czasu do czasu mieszając) na wolnym ogniu minimum 15 minut – do momentu aż cebulką się skarmelizuje.
  • 3. Następnie do cebulki wrzucamy serek topiony i chwilkę smażymy aż się rozpuści.
  • 4. Następnie cebulkę dokładnie blendujemy, wlewamy bulion, przyprawiamy kminkiem, majerankiem i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut.
  • 5. Gotową zupę podajemy z ugotowanym makaronem lub grzankami.
  • 6. Po nałożeniu na talerze posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach serem żółtym i posypujemy siemieniem.

Komentarze

Podobne przepisy