Zupa cebulowa z kalafiorem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i pokroić na ćwierćplastry. W garnku rozpuścić masło z dodatkiem oliwy/oleju. Dołożyć cebulę, wsypać utartą w moździerzu czarnuszkę, owoce kolendry, nasiona kozieradki, imbir, cynamon, goździki i szczyptę pieprzu cayenne. Dusić 20 min, dość często mieszając.
2.Po tym czasie cebulę oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Wlać bulion i, mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotować 20 min. Następnie wlać śmietankę, dodać kalafior oraz żurawinę i gotować jeszcze 10 – 15 min (aż kalafior będzie miękki).
3.Pod koniec gotowania dodać lubczyk. Gotową zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem cayenne.
Komentarze