Zupa cebulowa z grzankami serowymi

0 (0 ocen)

Pyszna, aromatyczna i bardzo rozgrzewająca zupa cebulowa.

Składniki:

  • 200 g cebuli
    łyżka masła
    łyżeczka miodu
    750 ml esencjonalnego wywaru wołowego
    250 ml białego wina, ja zazwyczaj używam Chardonnay
    sól
    mielony biały pieprz
    łyżeczka płatków suszonej papryczki Chipotle

    grzanki:
    100 g twardego sera
    ząbek czosnku
    8 wiórków masła
    natka pietruszki lub inna ulubiona zielenina

Zupa cebulowa z grzankami serowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle podsmażamy na złoto pokrojoną w talarki cebulę. Aby szybciej się skarmelizowała dodajemy miód.

    Zalewamy wywarem i winem, solimy i gotujemy około 20 minut. Doprawiamy do smaku płatkami papryki i białym pieprzem.

    Kromki bagietki smarujemy ząbkiem czosnku, a następnie masłem. Posypujemy serem i zapiekamy, aż ser się roztopi.

    Zupę podajemy z grzankami i posypaną zieleniną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy