Zupa cebulowa bez zapiekania

4.49 (172 ocen)

  • 30 min

zupa ta jest smaczna, sycąca, szybko sie ją robi i jest tania w wykonaniu. Do zrobienia tej zupy zainspirował mnie jeden przepis, trochę go zmodyfikowałam,efekt wyszedł wyśmienity.

  • 30 min

Składniki:

  • -1 kg cebuli
    -1 litr wywaru mięsnego (może być rosół)
    -3 łyzki masła
    -2 tyżeczki tymianku
    -czerstwa bułka, może też być inne pieczywo
    -ser żółty starty do posypania
    -sól,zmielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy Przystawki

Zupa cebulowa bez zapiekania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać pokroić w piórka.
  • 2. W dużym garnku rozpuscić masło i wrzucić całą cebulę, smażyć ją przez około 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając, w razie gdy cebula wchłonie całe masło dodać jeszczę trochę, pilnować aby cebula sie nie przypaliła. Pod koniec smażenia dodać tymianek.
  • 3. Do usmażonej cebuli wlać wywar mięsny,posolić i popieprzyc do smaku, gotować około 20 minut.
  • 4. Gdy zupa się gotuje pokroić pieczywo w kostkę, rozłożyc na blaszce i podpiec w piekarniku na złoty kolor
  • 5. Ugotowaną zupę zmiksować blenderem na gładką konsystencję.Gorącą wlewać do talerzy,na nią wsypać grzanki, posypać serem. Gotowe,smacznego.

Porady

Ja robię tą zupę na wywarze z drobiu, można użyć również kostki rosołowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować