Zupa cebulowa

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna i szybka zupka w wykonaniu, można podawać ją samą lub z grzankami, jak kto woli.

Składniki:

  • 1 kg cebuli
    4 ząbki czosnku
    1 mały koncentrat pomidorowy
    2 łyżki masła
    2 litry bulionu
    1/2 szkl białego wytrawnego wina
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    pieprz
    sól

Zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. W garnku zagotować bulion, dodać zawartość patelni, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką oraz ostrą i całość gotować 20 min. Po tym czasie dodać wino oraz doprawić zupkę do smaku pieprzem oraz solą i gotować jeszcze 10 min. Gotową zupkę podawać posypaną ulubioną zieleniną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy