1marchewka,1pietruszka,kawałek selera ,2 ząbki czosnku,kilogram cebuli,2łyżki masła,rosól lub kostka rosołowa,odrobina cukru i octu,tymianek,pieprz i sól.Dodatkowo bagietka i ser żółty
1.Najpierw podsmażamy na maśle cebulę pokrojaną w piórka z odrobiną cukru ok.1łyżeczka ,podsmażamy aż uzyska złoty dość intensywny kolor (uwaga żeby nie spalić),zalewamy rosołem lub wodą i dodajemy kostke i warzywa w calości gotujemy, az warzywa zmiękną.Dodajemy czosnek i tymianek i dalej gotujemy pod koniec gotowania dodaję do zupy trochę octu można dodać wina białego ale mi smakuje moja wersja z octem , oczywiście nie za dużo ja osobiści lubię cebulową słodką z odrobiną kwaskowatości doprawiamy jeszcze solą i pieprzem według uznania.Piekarnik nagrzewamy wkładamy bagietkę na której jest ser i zapiekamy,aż ser sie rozpuśći .Gotową zupkę nakładamy a na wierzch kładziemy bagietkę i posypujemy zieloną pietruszką.Jeżeli robimy wersje z mini grzankami wsadzamy zupę do nagrzanego piekarnika posypujemy serem chwilę zapiekamy a potem dodajemy grzanki :).zupa jest naprawdę pyszna :) .Smacznego!
Komentarze