zupa cebulowa

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszna i rozgrzewająca . Źródło:www.laurainthekitchen.com/recipes/french-onion-soup/

  • 45 min

Składniki:

  • 4 duże cebule pokrojone na półplasterki,
    łyżka masła,
    łyżka cukru,
    łyżka świeżego tymianku,
    1/2 szklanki białego wina,
    około 4 szklanek bulionu drobiowego,
    kilka kromek chleba i starty cheddar (lub inny starty ser),
    sól,pieprz

Zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podsmażyć cebulę na oliwie z masłem, posypać cukrem, doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 20-25 minut, aż cebula się skarmelizuje. Dodać wino i tymianek, poczekać, aż alkohol wyparuje, wlać bulion. Gotować około 15 minut, a w tym czasie zrobić grzanki - chleb pokroić w kostkę, posmarować oliwą i posypać serem, zapiec około 10-15 minut w 200 stopniach. Do gotowej zupy wrzucamy grzanki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy