Pyszna i rozgrzewająca . Źródło:www.laurainthekitchen.com/recipes/french-onion-soup/
45 min
Składniki:
4 duże cebule pokrojone na półplasterki,
łyżka masła,
łyżka cukru,
łyżka świeżego tymianku,
1/2 szklanki białego wina,
około 4 szklanek bulionu drobiowego,
kilka kromek chleba i starty cheddar (lub inny starty ser),
sól,pieprz
1.Podsmażyć cebulę na oliwie z masłem, posypać cukrem, doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 20-25 minut, aż cebula się skarmelizuje. Dodać wino i tymianek, poczekać, aż alkohol wyparuje, wlać bulion. Gotować około 15 minut, a w tym czasie zrobić grzanki - chleb pokroić w kostkę, posmarować oliwą i posypać serem, zapiec około 10-15 minut w 200 stopniach. Do gotowej zupy wrzucamy grzanki.
Komentarze