Zupa cebulowa

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Choć istnieją różne jej odmiany, rzadko trafiają się naprawdę smaczne. Kiedy w jednym z warszawskich lokali podano mi paskudną breję unurzaną w tłuszczu, postanowiłam poeksperymentować sama.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - cebula (duża): 6 sztuk
    - bulion (drobiowy (może być z kostki lub bulionetka)): 1.5 litra
    - czosnek: 4 ząbki
    - suszone zioła (tymianek, zioła prowanslaskie szczypta cząbru): 1 łyżka
    - białe wytrawne wino: 0.75 szklanki
    - masło (do smażenia): 1.5 łyżki
    - ser żółty: 6 plastrów
    - bagietka lub inna długa bułka: 1 sztuka
    - sól, pieprz (do smaku): 1 szczypta

Zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 cebule gotować do miękkości w bulionie. Pozostałe pokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać. Pokrojone cebule i czosnek zeszklić na maśle, dodać zioła i wino. Dusić kilka minut. Z wywaru usunąć ugotowane cebule, zmiksować je na puree, Ponownie połączyć z zupą, wymieszać. Dodać duszone warzywa, doprowadzić do wrzenia. Doprawić sola i pieprzem. Podawać z bagietką zapieczoną z żółtym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy