Zupa cebulowa

4.5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min

Zupa, krem cebulowa. Jedni zostawiają cebule nie miksując zupy, taka też jest smaczna, ale do nas jakoś "przylgnęła" kremowa;) To jest tanie i smaczne danie:)

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki na 2 - 3 porcje:
    cebula duża - 6 sztuk
    wywar z kurczaka lub warzywny - 500 mililitrów
    mąka pszenna - 3 łyżki
    ser żółty tarty - 100 gram
    grzanki - 2 łyżki
    magii - 1 łyżeczka
    sól do smaku - 1 szczypta
    pieprz mielony - 1 szczypta
    olej do smażenia - 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa cebulowa

Zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebilowa krok 1 1. kroimy cebule w półplasterki
  • cebulowa krok 2 2. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu - musi się zeszklić, jeśli przypieczecie mocniej zupa będzie ciemniejsza;)
  • cebulowa krok 3 3. Podsmażoną cebulę zalewamy bulionem (u mnie drobiowy)
  • cebulowa krok 4 4. Gdy cebula będzie miękka miksujemy blenderem ( ten etap można pominąć)
  • cebulowa krok 5 5. Zagęszczamy zupę zatrzepką ( zimna woda z mąką wymieszana dokładnie). Wlewamy do gotującej się zupy. Gdy zupa ponownie się zagotuje - gotowe;)
  • Cebulowa II 6. Podajemy z startym serem i grzankami

Porady

Zupę możemy podać także z groszkiem ptysiowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować