Zupa czosnkowo - pietruszkowa

0 (0 ocen)

  • 5 min

Idealna zupa na wszelkie przeziębienia. Dobrodziejstwo czosnku oraz duża dawka witaminy C zawartej w pietruszce świetnie chronią przed jesiennymi chorobami lub wspomagają ich leczenie.

  • 5 min

Składniki:

  • • Łyżka tłuszczu – ja używam swojskiego smalcu jak mam
    • Kostka rosołowa
    • 4-5 ząbków czosnku
    • 10 dkg szynki wędzonej, ew. boczku
    • Pół pęczka zielonej pietruszki
    • Garść startego żółtego sera
    • Chleb biały, tostowy lub bułki

Zupa czosnkowo - pietruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na odrobinie tłuszczu lekko podsmażamy pokrojoną w kosteczkę szynkę lub boczek. Zalewamy ok litrem wody i dodajemy kostkę. Gotujemy ok. 5 min i dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, gotujemy kolejne 5 min ewentualnie doprawiając solą, pieprzem i maggi.
    Przygotowujemy grzanki: kromki lekko smarujemy masłem, posypujemy serem oraz ulubionymi przyprawami i wsadzamy na krótko do nagrzanego piekarnika – najlepiej z termo obiegiem.

Porady

Zupę przygotowuje się tak szybko oraz z najcześciej dostępnych w domu przoduktów, że można ją zrobić w każdej chwili - szczególnie gdy wyczówamy, że zaczyna nas dobadać jakieś przeziębienie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy