Zupa czosnkowa zapiekana z chipsem z parmezanu i prażonymi migdałami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Czosnek jest w moim przekonaniu jednym z najważniejszych darów jakie przygotowała dla nas natura. Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez czosnku. W moim życiu nie spotkałem jeszcze nikogo, kto nie lubi tej znakomitej rośliny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • -czosnek 8-10 ząbków, posiekanych na drobne plasterki, im cieńsze tym lepiej
    -3 ziemniaki pokrojone w małe kosteczki
    -1 cebula posiekana w drobne wiórki
    -kości wędzone 400 gram
    -łyżeczka masła
    -mała garść migdałów
    -parmezan, starte grube wiórki do chipsa
    -parmezan starty do posypania
    -majeranek starty
    -czosnek niedźwiedzi cięty
    -biały pieprz
    -sól, pieprz
    -śmietana 12% 100ml
    -1/2 kostki serka topionego "tylżyckiego"
    -2 marchewki
    -2 pietruszki
    -laska selera naciowego
    -1 seler
    -1 por
    -3-4 liście laurowe
    -kilka ziaren ziela angielskiego
    -cebula podpalona jak na rosół
    -ząbek czosnku cały
    -kromka chleba żytniego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grzanki Chipsy Ser

Zupa czosnkowa zapiekana z chipsem z parmezanu i prażonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kości zalewamy 2 litrami zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kilka minut.
    Dorzucamy obrane marchewki, seler, pietruszki, seler naciowy, por, ziele angielskie, liście laurowe, ząbek czosnku i cebulę. Gotujemy na wolnym ogniu 1,5 godziny. Wywar nie powinien wrzeć, jedynie delikatnie "pyrkać". Po upływie w/w czasu przelewamy nasz wywar przez sito i odstawiamy na ogień, by delikatnie się gotował.
  • 2. Na maśle podsmażamy delikatnie posiekaną cebulę i czosnek. Wrzucamy do wywaru z ziemniakami.
    Gotujemy do czasu, aż zmiękną ziemniaki. Wszystko miksujemy.
    Śmietanę i serek łączymy w jednolitą masę i dodajemy do zupy, miksujemy raz jeszcze, doprawiamy solą, pieprzem, białym pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i majerankiem i podgotowujemy jeszcze kilka minut.
  • 3. Zupa gotowa, możemy jednak jeszcze bardziej ją podrasować!

    Zupę rozlewamy do kokilek, które można wkładać do piekarnika. Na wierzchu posypujemy małą łyżeczką startego parmezanu. Zapiekamy 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni góra.

    Płatki migdałów prażymy na gorącej patelni.
    Wiórki parmezanu smażymy również na patelni, do momentu, aż zbrązowieją; odczekujemy aż zastygną.

    Kromkę chleba żytniego opiekamy w tosterze.

    Na wierzch kokilki układamy kolejno grzankę, chips z parmezanu i migdały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować