Zupa czosnkowa z twarogowym omletem

0 (0 ocen)

Pożywna zupa, z niedrogich składników. Omlet twarogowy, podany jako dodatek, smakowo idealnie dopełnia danie. Tania kuchnia w niebanalnym wydaniu.

Składniki:

  • Na 8 porcji

    Zupa:
    6 większych ziemniaków (łącznie 600g)
    3 nieduże kalarepy (łącznie 400g)
    5 małych marchewek (łącznie 220g)
    8 - 10 ząbków czosnku
    10 cm-owy kawałek pora
    2 łyżki posiekanej bazylii (np. 1 łyżka zielonej i 1 łyżka fioletowej)
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1/2 łyżki świeżych igieł rozmarynu
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej
    2 szklanki mleka
    5 szklanek bulionu warzywnego
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    4 suszone owoce jałowca
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Omlet:
    250 g twarogu półtłustego 4%
    4 jajka
    1/4 szklanki mleka
    1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki prażonego słonecznika łuskanego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa czosnkowa z twarogowym omletem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa czosnkowa z twarogowym omletem 1. W garnku rozpuścić masło, wrzucić posiekanego pora oraz obrane i drobno pokrojone ząbki czosnku - zeszklić. Następnie oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Powoli wlać bulion i mleko. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Ziemniaki, kalarepę i marchewkę obrać. Ziemniaki i kalarepę pokroić na małe cząstki, marchewkę - w talarki. Warzywa dołożyć do zupy. Gotować do miękkości (ok. 20 min).
  • Zupa czosnkowa z twarogowym omletem 2. Pod koniec gotowania dodać posiekane zioła i wymieszać z zupą.
  • Zupa czosnkowa z twarogowym omletem 3. Twaróg, mleko i jajka dokładnie rozmieszać. Wsypać słonecznik i przyprawy do smaku. Ponownie wymieszać.
  • Zupa czosnkowa z twarogowym omletem 4. Na patelni (średnica 24 cm) rozgrzać olej i wylać 1/4 przygotowanego ciasta.
  • Zupa czosnkowa z twarogowym omletem 5. Smażyć na rumiano z obu stron. W ten sam sposób przygotować jeszcze 3 omlety. Wystudzone placki pokroić jak makaron na łazanki. Na każdą porcję przeznaczyć 1/2 omletu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować