Zupa czosnkowa z odrobiną chili

0 (0 ocen)

  • 30 min

Czosnek jest idealny na jesienną aurę. To przecież naturalny antybiotyk.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki: 1 litr wywaru z jarzyn, główka czosnku posiekana do miseczki, 1 serek topiony śmietankowy, łyżka oliwy, 1 szklanka śmietany kremówki 1 łyżka świeżego tymianku, 2 liście laurowe, 1 suszona papryczka chili, natka pietruszki, sól. Dodatek: groszek ptysiowy.

Zupa czosnkowa z odrobiną chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekane ząbki czosnku przesmażyć na oliwie dosłownie kilka chwil aby „uwolnił się” jego aromat. Dodać do gotującego się wywaru jarzynowego, dodać chili, tymianek, liście laurowe. Gotować chwilkę. Dodać serek topiony i zahartowaną odrobiną zupy- kremówkę. ( Śmietana złagodzi smak czosnku). Gotować aż serek się rozpuści, dosolić jeśli trzeba ale uwaga serek topiony jest już słony. Na talerzu posypać natką pietruszki i można dodać groszek ptysiowy.

Komentarze

Podobne przepisy