Ta zupa, to przykład na to, że cytrusy świetnie nadają się nie tylko do deserów, ale również fajnie sprawdzają się w daniach nieco bardziej wytrawnych.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- cebula: 2 sztuki
- ząbki czosnku nieobrane: 15 sztuk
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
- wywar drobiowy: 1.3 litra
- woda: 0.25 litra
- pomidory pokrojone w kostkę: 8 sztuk
- oregano suszone: 1 szczypta
- papryczka chiki zielona pokrojona: 1 sztuka
- kumin mielony: 1 szczypta
- starta skórka z grejpfruta: 0.5 łyżeczki
- starta skórka z pomarańczy: 0.5 łyżeczki
- starta skórka z limonki: 0.5 łyżeczki
- sok wyciśnięty z limonek: 2 sztuki
- sok wyciśnięty z pomarańczy: 1 sztuka
- sok wyciśnięty z grejpfruta: 1 sztuka
- sól i pieprz: 1 szczypta
Zupa cytrusowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jedną nieobraną cebulę przekroić na połowę, a drugą obrać i drobno posiekać. Rozgrzać dużą patelnię z grubym dnem, wrzucić połówki cebuli i czosnek i smażyć na średnim ogniu aż zbrązowieją: czosnek powinien być wewnątrz miękki. Czosnek i cebulę zdjąć z patelni i lekko ostudzić. Rozgrzać olej w rondlu i podsmażyć pozostałą cebulę, aż stanie się miękka. Dodać wywar i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować kilka minut. Obrać usmażoną cebulę i czosnek, grubo posiekać i dodać do gotującej się zupy razem z pomidorami, oregano, chili i kuminem. Gotować ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać skórki cytrusów, doprawić solą i pieprzem, gotować dalsze 2 minuty. Zdjąć z ognia, wymieszać z miąższem z limonki i sokami z cytrusów. Nałożyć zupę na talerze, ozdobić chipsami tortilla i kolendrą.
Komentarze