Zupa cytrusowa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ta zupa, to przykład na to, że cytrusy świetnie nadają się nie tylko do deserów, ale również fajnie sprawdzają się w daniach nieco bardziej wytrawnych.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cebula: 2 sztuki
    - ząbki czosnku nieobrane: 15 sztuk
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - wywar drobiowy: 1.3 litra
    - woda: 0.25 litra
    - pomidory pokrojone w kostkę: 8 sztuk
    - oregano suszone: 1 szczypta
    - papryczka chiki zielona pokrojona: 1 sztuka
    - kumin mielony: 1 szczypta
    - starta skórka z grejpfruta: 0.5 łyżeczki
    - starta skórka z pomarańczy: 0.5 łyżeczki
    - starta skórka z limonki: 0.5 łyżeczki
    - sok wyciśnięty z limonek: 2 sztuki
    - sok wyciśnięty z pomarańczy: 1 sztuka
    - sok wyciśnięty z grejpfruta: 1 sztuka
    - sól i pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cytrusowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jedną nieobraną cebulę przekroić na połowę, a drugą obrać i drobno posiekać. Rozgrzać dużą patelnię z grubym dnem, wrzucić połówki cebuli i czosnek i smażyć na średnim ogniu aż zbrązowieją: czosnek powinien być wewnątrz miękki. Czosnek i cebulę zdjąć z patelni i lekko ostudzić. Rozgrzać olej w rondlu i podsmażyć pozostałą cebulę, aż stanie się miękka. Dodać wywar i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować kilka minut. Obrać usmażoną cebulę i czosnek, grubo posiekać i dodać do gotującej się zupy razem z pomidorami, oregano, chili i kuminem. Gotować ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać skórki cytrusów, doprawić solą i pieprzem, gotować dalsze 2 minuty. Zdjąć z ognia, wymieszać z miąższem z limonki i sokami z cytrusów. Nałożyć zupę na talerze, ozdobić chipsami tortilla i kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować