Zupa brukselkowa

4.5 (175 ocen)

  • 30 min

Bardzo polubiłam te malutkie kapustki :) Dziś szybka i smaczna zupa z brukselki z ziemniakami.

  • 30 min

Składniki:

  • 350 g brukselki
    2 nieduże ziemniaki (200 g)
    150 g mrożonej włoszczyzny (słupki lub paski)
    900 ml wywaru mięsnego lub rosołu (ok. 3,5 szklanki)
    1/2 szklanki śmietanki 12%
    1 liść laurowy
    4 ziarenka ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
    2 nieduże pomidory (ok. 150 g)
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa brukselkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę oczyszczamy z zewnętrznych listków, płuczemy i kroimy na ćwiartki. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.
  • 2. Wywar lub rosół zagotowujemy z listkiem laurowym i zielem angielskim, wkładamy włoszczyznę, kiedy ponownie zawrze wkładamy brukselkę i ziemniaki, dodajemy pieprz ziołowy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 20 minut.
  • 3. Do zupy dodajemy śmietankę i zieloną pietruszkę, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 4. Pomidory kroimy w niedużą kostkę. Zupę nakładamy na talerze i pośrodku talerza układamy czubatą łyżkę pokrojonych pomidorów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować