zupa brokułowo-kalafiorowa

0 (0 ocen)

zupa warzywna zaprawiona kremowym serkiem topionym.

Składniki:

  • mały brokuł
    mały kalafior
    marchewka
    kilka ziemniaków
    garść fasolki szparagowej
    kawałek pora
    szczypiorek
    2 łodygi selera naciowego
    5-6 serków topionych śmietankowych (w trójkącikach)
    łyżka masła
    2-3 litry rosołu lub wody
    sól
    pieprz czarny mielony
    pieprz ziołowy
    mielony kwiat muszkatu lub gałka muszkatołowa (świeżo mielona)
    kiełki buraka do posypania

Zupa brokułowo-kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle podduszamy pokrojonego pora, dodajemy drobno pokrojoną marchewkę. Dusimy około 5 minut.
  • 2. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalewamy wodą lub rosołem. W momencie, gdy ziemniaki są już miękkie dodajemy resztę warzyw i gotujemy jeszcze 10 minut.
  • 3. Gdy warzywa są już ugotowane tak jak lubimy. Dodajemy serki i posiekany szczypiorek. Zupę lekko mieszamy, do momentu aż serki się rozpuszczą. Doprawiamy do smaku, solą, pieprzem czarnym, ziołowym oraz kwiatem muszkatu. Zupę podajemy posypaną kiełkami buraka.

Porady

Zamiast kiełków buraka można użyć kiełków pora lub po prostu posypać zupę ulubioną zieleniną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy