Zupa brokułowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Uwielbiam brokuła - często jem go bez żadnych dodatków :) ! To prawdziwa bomba witaminowa. Brokuł zawiera całą masę witaminy C, magnez, błonnik, potas, sulforafan (składnik zalecany w profilaktyce nowotworowej), prowitaminę A, witaminę K, kwas foliowy oraz chroniące oczy - luteinę i zeaksantynę.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
    1 mała cebula - pokrojona w kostkę
    1 -2 ząbki czosnku - pokrojony w cienkie plasterki
    1 brokuł - pokrojony na różyczki
    500 ml bulionu drobiowego
    100 ml kremówki
    sól i pieprz
    opcjonalnie - groszek ptysiowy, pestki dyni, podprażone na suchej patelni płatki migdałowe

Zupa brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W rondlu na oliwie podsmaż cebulę i czosnek do momentu aż zmiękną. Dodaj brokuła i smaż około 2 minut.
    2. Zalej brokuła 400 ml bulionu. Gotuj pod przykryciem około 6 minut. Zdejmij rondel z ognia i odstaw do przestygnięcia.
    3. Brokuła blenduj partiami - wraz z pozostałymi 100 ml bulionu. Zupę przelej ponownie do rondla, w którym będziesz podgrzewać zupę. Dodaj kremówkę, dokładnie wymieszaj i podgrzewaj. Od wrzenia gotuj 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem.

Porady

Ps. Można podawać groszkiem ptysiowym, pestkami dyni lub podprażonymi płatkami migdałowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy