Zupa jest niezwykle łatwa i szybka, polecam na letnie obiady.
Składniki:
Składniki
około 2 l bulionu
pęczek botwinki
2 buraki średniej wielkości ( można pominąć buraki, jeśli bulwa przy botwince jest większa )
1 duża marchew
1 średnia pietruszka
sok z połowy cytryny
2 łyżki mąki do zagęszczenia zupy
4 ziemniaki
4 łyżki śmietany
sól
pieprz
liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
Zupa botwinkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania
Bulion zagotować dodać do niego obrane, umyte i bardzo cienko pokrojone buraki, liść laurowy, ziele angielskie, gotować przez 15 minut. Kiedy zupa nabierze głębokiego buraczanego koloru dodać sok z cytryny. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy.
Marchew i pietruszkę pokroić w niewielką kosteczkę i również dodać do zupy, całość gotować od miękkości. Botwinkę dokładnie umyć i bardzo drobno posiekać, dodać do reszty gotujących się warzyw, gotować pod przykryciem przez 8 10 minut. W kubku rozprowadzić mąkę z odrobiną zimnej wody, dodać do zupy, zagotować. Kiedy zupa jest już gotowa doprawić przyprawami, zabielić śmietaną.
Podawać z gotowanym jajkiem, całość można posypać zieleniną, koperek, natka pietruszki.
Komentarze