Zupa botwinkowa

0 (0 ocen)

Zupa jest niezwykle łatwa i szybka, polecam na letnie obiady.

Składniki:


  • Składniki
    około 2 l bulionu
    pęczek botwinki
    2 buraki średniej wielkości ( można pominąć buraki, jeśli bulwa przy botwince jest większa )
    1 duża marchew
    1 średnia pietruszka
    sok z połowy cytryny
    2 łyżki mąki do zagęszczenia zupy
    4 ziemniaki
    4 łyżki śmietany
    sól
    pieprz
    liść laurowy
    4 ziarenka ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa botwinkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania
    Bulion zagotować dodać do niego obrane, umyte i bardzo cienko pokrojone buraki, liść laurowy, ziele angielskie, gotować przez 15 minut. Kiedy zupa nabierze głębokiego buraczanego koloru dodać sok z cytryny. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy.
    Marchew i pietruszkę pokroić w niewielką kosteczkę i również dodać do zupy, całość gotować od miękkości. Botwinkę dokładnie umyć i bardzo drobno posiekać, dodać do reszty gotujących się warzyw, gotować pod przykryciem przez 8 10 minut. W kubku rozprowadzić mąkę z odrobiną zimnej wody, dodać do zupy, zagotować. Kiedy zupa jest już gotowa doprawić przyprawami, zabielić śmietaną.
    Podawać z gotowanym jajkiem, całość można posypać zieleniną, koperek, natka pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować