zupa botwinka

4.5 (192 ocen)

  • 45 min

Wiosną nie mogę się doczekać młodych buraczków, żeby zrobić moją ulubioną wiosenną zupę. Obowiązkowo dodaję do niej koperek i młode ziemniaczki pokrojone w kostkę.

  • 45 min

Składniki:

  • kość wędzona
    pęczek młodych buraczków z nacią
    marchewka
    seler
    korzeń pietruszki
    cebula
    3-4 ziemniaki
    śmietanka 12% z kartonika
    łyżka octu jabłkowego
    ziele angielskie
    liść laurowy
    sól, pieprz
    koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka Buraczki

Zupa botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kość wędzoną zalać dwoma litrami wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, cebulę, seler i pietruszkę. Wstawić na piec i powoli gotować. W tym czasie przygotować jarzyny. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić ziemniaki w kostkę a marchewkę w plasterki. Botwinkę pokroić na drobne kawałki i dokładnie wypłukać. Jarzyny wrzucić do wywaru z kości o gotować aż będą miękkie. Na końcu dodać ocet i przyprawy. Zabielić śmietanką i posypać posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Koper Nowalijki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować