Zupa buraczkowa z jarmużem i ciecierzycą

4 (1 ocen)

  • 30 min

Nowa wersja tradycyjnej zupy.

  • 30 min

Składniki:

  • ok. 8-9 szklanek domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,
    duża garść jarmużu,
    ok. szklanki ciecierzycy (jeśli nie używamy z puszki, trzeba namoczyć ją w wodzie i ugotować w zupie),
    3-4 średniej wielkości buraczki,
    3 młode ziemniaki,
    marchewka,
    pietruszka,
    ćwierć małego selera,
    opcjonalnie kilka łyżek śmietanki 18%,
    kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku),
    pół małego pęczka koperku,
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa Buraczki

Zupa buraczkowa z jarmużem i ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki obrać i pokroić w kostkę, Pozostałe warzywa, oprócz jarmużu i ciecierzycy, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa wrzucić do gotującego się bulionu, doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Gdy wszystkie jarzyny będą prawie gotowe, dodać jarmuż i ciecierzycę, gotować jeszcze kilka minut i ewentualnie dolać odrobinę śmietanki. Posypać koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Ciecierzyca Jarmuż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować