ok. 8-9 szklanek domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,
duża garść jarmużu,
ok. szklanki ciecierzycy (jeśli nie używamy z puszki, trzeba namoczyć ją w wodzie i ugotować w zupie),
3-4 średniej wielkości buraczki,
3 młode ziemniaki,
marchewka,
pietruszka,
ćwierć małego selera,
opcjonalnie kilka łyżek śmietanki 18%,
kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku),
pół małego pęczka koperku,
sól, pieprz
Zupa buraczkowa z jarmużem i ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki obrać i pokroić w kostkę, Pozostałe warzywa, oprócz jarmużu i ciecierzycy, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa wrzucić do gotującego się bulionu, doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Gdy wszystkie jarzyny będą prawie gotowe, dodać jarmuż i ciecierzycę, gotować jeszcze kilka minut i ewentualnie dolać odrobinę śmietanki. Posypać koperkiem.
Komentarze