Pyszna, rozgrzewająca i sycąca zupa z dużą ilością mięsa.
Składniki:
Na 6-8 porcji:
1 kg polędwiczek wieprzowych
kawałek pora (ok. 5 dag)
kawałek selera (ok. 8 dag)
pietruszka (ok. 8 dag)
3-4 marchewki (ok. 20 dag)
6 średniej wielkości ziemniaków
2 strąki czerwonej papryki
3-4 łyżki oleju
3 płaskie łyżki mąki pszennej
sól
pieprz mielony
pieprz ziołowy
posiekana zielona pietruszka
Zupa a'la gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w niedużą kostkę. Warzywa obieramy. Pora przekrajamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w paseczki, selera i pietruszkę w zapałkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchewki kroimy w plasterki, a ziemniaki w niedużą kostkę.
2.Umyte papryki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy 20 minut, a następnie wkładamy do woreczków foliowych i zawiązujemy lub zawijamy w folię aluminiową. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę.
3.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i smażymy mięso aż do wyparowania płynu. Dodajemy pora, seler, pietruszkę i marchewkę i smażymy razem ok. 5 minut. Wlewamy 0,75 litra wrzącej wody, solimy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut.
4.Dodajemy ziemniaki, wlewamy kolejne 0,75 litra wrzącej wody i gotujemy 15 minut. Wrzucamy paprykę, zagotowujemy, solimy do smaku, dodajemy szczyptę pieprzu mielonego i ok. 2 łyżeczki pieprzu ziołowego.
5.Mąkę roztrzepujemy w połowie szklanki zimnej wody i wlewamy do gotującej się zupy, zagotowujemy. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy wrzącej wody (1-2 szklanki).
6.Zupę podajemy posypaną zieloną pietruszką.
Porady
Zamiast polędwiczek wieprzowych można użyć innego rodzaju mięsa.
Komentarze