Zupa a'la gulaszowa

4.5 (154 ocen)

Pyszna, rozgrzewająca i sycąca zupa z dużą ilością mięsa.

Składniki:

  • Na 6-8 porcji:
    1 kg polędwiczek wieprzowych
    kawałek pora (ok. 5 dag)
    kawałek selera (ok. 8 dag)
    pietruszka (ok. 8 dag)
    3-4 marchewki (ok. 20 dag)
    6 średniej wielkości ziemniaków
    2 strąki czerwonej papryki
    3-4 łyżki oleju
    3 płaskie łyżki mąki pszennej
    sól
    pieprz mielony
    pieprz ziołowy
    posiekana zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa gulaszowa

Zupa a'la gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w niedużą kostkę. Warzywa obieramy. Pora przekrajamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w paseczki, selera i pietruszkę w zapałkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchewki kroimy w plasterki, a ziemniaki w niedużą kostkę.
  • 2. Umyte papryki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy 20 minut, a następnie wkładamy do woreczków foliowych i zawiązujemy lub zawijamy w folię aluminiową. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę.
  • 3. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i smażymy mięso aż do wyparowania płynu. Dodajemy pora, seler, pietruszkę i marchewkę i smażymy razem ok. 5 minut. Wlewamy 0,75 litra wrzącej wody, solimy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut.
  • 4. Dodajemy ziemniaki, wlewamy kolejne 0,75 litra wrzącej wody i gotujemy 15 minut. Wrzucamy paprykę, zagotowujemy, solimy do smaku, dodajemy szczyptę pieprzu mielonego i ok. 2 łyżeczki pieprzu ziołowego.
  • 5. Mąkę roztrzepujemy w połowie szklanki zimnej wody i wlewamy do gotującej się zupy, zagotowujemy. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy wrzącej wody (1-2 szklanki).
  • 6. Zupę podajemy posypaną zieloną pietruszką.

Porady

Zamiast polędwiczek wieprzowych można użyć innego rodzaju mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (187 ocen)

Zupa a'la gulaszowa

4.5 (187 ocen)

Zupa a'la gulaszowa

czarrna Sycąca i aromatyczna 1 godz. 20 min

To może cię zainteresować