Zupa ogórkowa z ziemniakami

5 (195 ocen)

  • 40 min

Dzisiejsza propozycja to zupa ogórkowa z ziemniakami. Zupa jest znana w każdym polskim domu, jednak każdy ma swój sposób na jej przygotowanie. Kochają ją smakosze w rozmaitych zakątkach Polski, gdyż jest pożywna, aromatyczna i przypomina nam smaki dzieciństwa.

  • 40 min

Składniki:

  • - około 1,5 litra bulionu drobiowego
    - 4 kiszone ogórki
    - 1 szklanka soku z ogórków
    - 5 ziemniaków
    - 1 cebula biała
    - 2 marchewki
    - 1 pietruszka
    - kawałek selera
    - 1/3 pora
    - olej rzepakowy (do smażenia)
    - 4 łyżki śmietany
    - 2 łyżki świeżego koperku

    PRZYPRAWY:
    - listek laurowy
    - 2 ziarenka ziela angielskiego
    - cukier trzcinowy
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę, seler i pietruszkę w słupki, a por w krążki. Warzywa wkładamy do gotującego się bulionu, dodajemy listek laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie na odrobinie oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodajemy ją do gotujących się warzyw.
  • 2. Następnie do zupy dodajemy ogórki kiszone starte na tarce o grubych oczkach, posiekany koperek oraz sok z ogórków i zagotowujemy. Na koniec zupę doprawiamy solą, pieprzem, cukrem trzcinowym i zabielamy śmietaną, zagotowujemy ponownie i gotowe! :)
    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować