Zupa ogonowa z fasolą

0 (0 ocen)

Kiedyś zupę ogonową robiliśmy dość często, teraz niestety rzadziej, może dlatego, że ciężko u nas kupić ogony

Składniki:

  • - 1 szklanka białej fasoli
    - 2 liście laurowe
    - 5 ziarenek ziela angielskiego
    - 2 ogony wieprzowe
    - włośzczyzna
    - 1 cebula
    - 1 puszka pomidorów
    - 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    - 2-3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
    - 3 ziemniaki
    - 1 łyżeczka majeranku
    - sól, pieprz
    - trochę oleju do smażenia

Zupa ogonowa z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyć na całą noc. Na drugi dzień fasolę zalać w garnku świeżą wodą i gotować prawie do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Umyte i oczyszczone ogony wieprzowe włożyć do zimnej i osolonej wody, zagotować i odcedzić. Wodę wylać.
  • 2. Ogony wrzucić do gotującej się fasoli. Dodać umyte, obrane warzywa, posolić i gotować do miękkości ogonów.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dosypać majeranek i czerwoną paprykę. Przesmażyć razem. Dodać pomidory z puszki razem z sokiem oraz koncentrat i smażyć jeszcze krótką chwilę.
  • 4. Ugotowane na miękko warzywa i mięso wyciągnąć z zupy. Do zupy wlać cebulę z pomidorami. Wrzucić też obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
    Warzywa i mięso wyciągnięte z wywaru można pokroić w drobną kostkę i również dodać do zupy. Gotować jeszcze do miękkości ziemniaków. Fasola powinna się troszkę rozwalić.

Komentarze

Podobne przepisy