Zupa ogonowa z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę namoczyć na całą noc. Na drugi dzień fasolę zalać w garnku świeżą wodą i gotować prawie do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Umyte i oczyszczone ogony wieprzowe włożyć do zimnej i osolonej wody, zagotować i odcedzić. Wodę wylać.
2.Ogony wrzucić do gotującej się fasoli. Dodać umyte, obrane warzywa, posolić i gotować do miękkości ogonów.
3.Na patelni rozgrzać olej, usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dosypać majeranek i czerwoną paprykę. Przesmażyć razem. Dodać pomidory z puszki razem z sokiem oraz koncentrat i smażyć jeszcze krótką chwilę.
4.Ugotowane na miękko warzywa i mięso wyciągnąć z zupy. Do zupy wlać cebulę z pomidorami. Wrzucić też obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Warzywa i mięso wyciągnięte z wywaru można pokroić w drobną kostkę i również dodać do zupy. Gotować jeszcze do miękkości ziemniaków. Fasola powinna się troszkę rozwalić.
Komentarze