zupę robię w sezonie zimowym z mrożonek, gdy nie mamy dostępu do świeżych warzyw. Jednak gdy tylko pojawia się świeża fasolka, brukselka to polecam z nich przygotować zupę.
60 min
Składniki:
2-3 porcje z kurczaka np. udko,pałka.
pęczek fasolki szparagowej
2 duże marchewki
3 ziemniaki
kilka brukselek
1 por
kilka różyczek kalafiora lub brokuła.
śmietana 18% 100 ml
1 duża łyżka mąki
sól
w sezonie zimowym można kupić paczkę mrożonek na zupę, gdy nie mamy dostępu do świeżych warzyw.
Zupa mix warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka lejemy wodę 2-3 litry, wkładamy umyte mięso kurczaka, solimy i gotujemy około 20 minut,zdejmujemy pojawiające się szumowiny.
2.Następnie kroimy marchewkę, ziemniaki i fasolkę w grubą kostkę i wrzucamy do zupy.
Dodajemy również pokrojoną w plasterki por, kawałeczki kalafiora i brukselkę.
gotujemy do miękkości.
3.Następnie wyjmujemy mięso i oddzielamy je od kości,aby kawałeczki mięsa wrzucić z powrotem do zupy.
4.Śmietankę przekładamy do słoika, rozrabiamy z 5 łyżkami zupy, dodajemy mąkę i wszystko energicznie mieszamy.
Wlewamy do gorącej zupy aby ją lekko zaciągnąć.
Komentarze