zupa Minestrone

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przebogata zupa, jedna z najlepszych wg mnie :) Przyspieszyłam trochę czas jej przygotowania, poprzez użycie warzyw mrożonych, uwaga, wychodzi jej bardzo dużo, ale...najlepsza jest na drugi dzień ;-)

  • 60 min

Składniki:

  • 150 gram wędzonego boczku
    1 średnia cebula
    2 lub 3 ząbki czosnku
    1 mała cukinia (około 200 - 250 gram)
    3 średnie ziemniaki
    2 - 3 łodygi selera naciowego
    2 garście mrożonej włoszczyzny krojonej w paski
    2 garście mieszanki wiosennej (bez lub z brukselką, jak lubicie)
    0,5 strąka czerwonej papryki
    300 gram ugotowanej fasoli "Jaś"
    1 garść drobnego makaronu (dałam małe kolanka)
    kilka listków świeżej lub suszonej bazylii
    2,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego (miałam wywar z wołowiny)
    1 puszka pomidorów
    50 gram drobno startego parmezanu
    ewentualnie siekana zielenina
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa minestrone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w paseczki, przesmażyć w dużym rondlu lub garnku na oleju, dodać posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, przesmażyć razem przez 3 minuty.
    Następnie do garnka wrzucić włoszczyznę, mieszankę wiosenną, pokrojony w plasterki seler naciowy, pokrojoną w kostkę lub paseczki paprykę czerwoną, smażyć razem, często mieszając około 3 - 4 minut.
    Następnie dodać pokrojoną w plasterki lub półplasterki cukinię (miałam młodziutką, więc jej nie obierałam, ani nie wydłubywałam miąższu), pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną bazylię, smażyć dalej około 4 minut.

    Następnie warzywa zalać wrzącym bulionem, dodać fasolkę i nieugotowany makaron, gotować wszystko do miękkości makaronu.

    Pomidory z puszki podgotować w osobnym garnku, niech się zredukuje sok, następnie przetrzeć przez sito, dodać do zupy i zagotować.
    Doprawić solą i pieprzem. Na talerzach zupę posypać tartym parmezanem, można też dodatkowo posypać siekaną zieleniną, smacznego :)

Porady

Do zupy można również dodać parę liści włoskiej lub białej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować