Zupa MEKSYKAŃSKA

0 (0 ocen)

  • 40 min

nasz faworyt wśród zup :)

  • 40 min

Składniki:

  • 400g mięsa wołowego mielonego
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    1 cebula
    1 papryczka chilli (bez pestek!)
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka pomidorów
    1 mała puszka kukurydzy
    2 ząbki czosnku
    0,5l bulionu
    ½ łyżeczki słodkiej papryki
    2 liście laurowe
    sól, pieprz, pieprz ziołowy

Zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Dodać do niej pokrojone w kostkę papryki – poddusić. Gdy trochę zmiękną dodać fasolę, liście laurowe, kukurydzę i zblendowane puszę pomidorów. W „między czasie” rozgrzać patelnię z oliwą i czosnkiem i usmażyć mięso (mięso + sól + pieprz + pieprz ziołowy).

    Gdy mięso będzie gotowe, włożyć je do garnka w którym gotuje się zupa. Gdy wszystko mamy w jednym garnku dolewamy bulion (nie od razu cały – zupa ma mieć konsystencję gulaszu). Dodajemy sól, pieprz i gotujemy jeszcze 20 minut. Na koniec dodajemy słodką paprykę i opcjonalnie kminek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy