Zupa marchewkowa z nadzianymi pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka myjemy , ściągamy skórę i wycinamy kości. Mięso mielimy w maszynce. Mięso przyprawiamy: solą , pieprzem, pieprzem cytrynowym.Mieszamy
2.Marchew obieramy i kroimy w większa kostkę. Wrzucamy do garna, dodajemy porcję rosołową i zalewamy około 2-3l wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie-4 kulki, i pieprz ziarnisty-10kuleczek. Stawiamy na gaz i gotujemy do momentu, aż marchew bedzie miekka.
3.Z zupy wyciągamy porcję rosołową. Zupę zestawiamy z ognia, i miksujemy blenderem.
4.Ser feta kroimy w grubą kostkę. Nabieramy odrobinę mielonego na środek nakładamy ser feta i formujemy pulpeciki.
5.Olej rozgrzewamy na patelni, i delikatnie przesmażamy pulpeciki po nie całej minucie z każdej strony.
6.Zupę ponownie wstawiamy na gaz, pulpeciki wrzucamy do zupy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30-40 min. Do zupy dodajemy imbir, sól i ewentualnie pieprzu.
Komentarze