Zupa marchewkowa z curry

4.5 (179 ocen)

  • 30 min

Bardzo dobra zupa na wiosenne dni , idealna także na przystawkę.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 duzych marchwi
    2 ziemniaki
    1 mała cebula
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    kostka warzywna
    szczypta chili mielonego
    1 mała łyżeczka curry
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa marchewkowa z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i ziemniaki obrać i wypłukać,marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, ziemniaki pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać
    także w drobną kostkę.
    Wszystkie warzywa zalać 2.5 litra wody dodać kostkę warzywną, dodać liść laurowy i ziele angielskie, dosolić gdy
    zewrze tak aby wszystkie warzywa miały odpowiedni smak.
    Gdy wszystkie składniki będą miękkie należy usunąć liść laurowy i ziela angielskie a następnie wszystko zmiksować.Po zmiksowaniu
    znów zagotować i dodać pół łyżeczki Curry i szczyptę chili mielonego (zawsze można dodać więcej - w zależności od wytrzymałości:) ).Doprawić również pieprzem do smaku.
    Podawać wraz z grzankami okraszone drobno posiekaną natką pietruszki. JAMI!!!

Porady

Trzeba dobrze pomyśleć przed dodaniem chili żeby nie przesadzić. Grzanki najlepiej zrobić na patelni z odrobiną oleju posypane oregano

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować