Zwykły chleb słonecznikowy na zakwasie

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Kolejny chlebek:),przygotowany z resztek różnych mąk ale wyszedł jak zwykle przepyszny i chrupiący

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 110 g mąki pełnoziarnistej żytniej typ 2000
    170 g mąki pszennej typ 650
    200 g mąki pszennej typ 450
    1 opakowanie drożdży instant
    1,5 łyżeczki soli
    3 łyżeczki cukru
    6-7 łyżek ziaren słonecznika
    1 szklanka aktywnego zakwasu
    4 łyżki oleju
    niepełna szklanka przegotowanej letniej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Zwykły chleb słonecznikowy na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przesiana mąką ze slonecznikiem 1. Zakwas wyjąc z lodówki na około 3-4 godziny przed przygotowaniem ciasta na chleb. Do miski przesiać wszystkie rodzaje mąk (z pełnoziarnistej wrzucić otręby które pozostaną na sicie) dodać sól i drożdże oraz cukier.Wymieszać suche składniki.Dodać 4 łyżki słonecznika,ponownie wymieszać.wymieszać. Wlać zakwas i olej i mieszać drewnianą łyżką. Stopniowo wlewać wodę i nadal mieszać łyżką.Gdy mieszanie jest już nie możliwe dokończyć wyrabianie dłońmi. Wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny,aby podwoiło swoją objętość w cieple. Po tym czasie ponownie wyrobić,przełożyć do keksówki i wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Zwilżyć górę wodą. Posypać górę około 2-3 łyżkami słonecznika. Piec około 60 minut w 200 st. Po około 30 minutach nakryć folią aluminiową( piekarnik góra-dól). Wyjąć z piekarnika i foremki, ostudzić. Zapraszam!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować