Zwykła lazania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy do momentu, aż cebula stanie się szklista. Dodajemy mielone mięso i mieszamy. Smażymy około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż mięso straci różowy kolor. Dodajemy pomidory z puszki (jeśli są całe, rozdrabniamy je łyżką) oraz koncentrat pomidorowy i około 1/3 szklanki wody (jeśli mamy dobrej jakości mięso, woda będzie potrzebna, bo sos będzie za gęsty).
Całość gotujemy około 20 minut, doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, cukrem (to ważne, całość nie może być kwaśna) oraz oregano.
2.Sos beszamelowy:
W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy dokładnie około pół minuty, po czym dolewamy porcjami zimne mleko, cały czas mieszając.
Jeśli zaczną się robić grudki, wystarczy, że przestaniemy na chwilę dolewać mleko, pozwolimy, aby sos zgęstniał i wówczas, w gęstej masie, grudki rozbijemy łyżką podczas mieszania. Potem kontynuujemy dolewanie mleka i mieszanie. Jeśli mimo tego na samym końcu sos nie jest gładki, zawsze możemy go zmiksować blenderem i nic mu się nie stanie...
Sos do lazanii powinien być rzadki, bo w nim ugotuje się makaron.
Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ja lubię dużo gałki muszkatołowej. Nie żałujmy też soli, bo część "wciągnie" makaron. Oba sosy muszą być intensywnie przyprawione, wtedy całość będzie miała odpowiedni smak i aromat.
3.W płaskim naczyniu żaroodpornym wielkości takiej, która zmieści na jednym poziomie 4 płaty makaronu (ja takiego nia mam, zazwyczaj mieszczą się 3 płaty w różnej konfiguracji, a pozostały łamię na kawałki i zapycham nim dziury...), wlewamy 3-4 łyżki sosu beszamelowego na dno, układamy płaty makaronu, które polewamy kolejnymi 3-4 łyżkami sosu, pamiętając o tym, aby rozprowadzić go na całym makaronie, a następnie wykładamy na to połowę sosu mięso-pomidorowego, a na nim układamy kolejne 4 płaty makaronu.
Makaron polewamy sosem beszamelowym, następnie sosem mięsno-pomidorowym i przykrywamy pozostałym makaronem, na którym rozkładamy równomiernie sos beszamelowy w ilości podobnej, jak poprzednio i ścieramy żółty ser.
Naczynie przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na około 40 minut.
4.Po wyjęciu z piekranika dobrze jest odczekać kilka minut przed pokrojeniem dania. Ale i tak najładniejsze kawałki uzyskamy wtedy, gdy pozwolimy, aby lazania wystygła i dopiero wówczas ją pokroimy.
Potem oczywiście należy ją podgrzać.
Komentarze