Zwijany boczek z cebulą, czosnkiem, chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.chudy kawałek surowego boczku opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.....na boczku rozłożyć pokrojoną cebulę i obrany czosnek
2.posypać kucharkiem, majerankiem i papryką chilli cayenne
3.zwinąć boczek ciasno na roladę i obwiązać grubszą nicią, zawinąć do woreczka foliowego i do lodówki na całą noc aby smaki się przegryzły i zamarynowały boczek
4.do garnka dać smalec i na gorącym zrumienić boczek z każdej strony, następnie przykryć pokrywką i na średnim ogniu dusić do miękkości mięsa - około 45-50 minut co jakiś czas obracać boczek i można podlać kilkoma łyżkami wody
5.boczek zostawić do wystudzenia i z zimnego zdjąć sznurek i kroić w plasterki do pieczywa
Komentarze