zrazy po nelsońsku

4.5 (143 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Potrawa godna samego admirała.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej
    10 suszonych prawdziwków
    1,5 kg ziemniaków
    3-4 cebule
    szklanka kwaśnej śmietany
    sól
    pieprz kolorowy

    pół łyżeczki granulowanego czosnku
    pół łyżeczki papryki słodkiej
    pół łyżeczki suszonego koperku
    roztarte ziele angielskie

    masło
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zrazy po nelsońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby płuczemy i namaczamy na noc. Gotujemy ok. 30 minut, aż będą miękkie. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki.
  • 2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach na parze ok. 30 min. Powinny być al dente, bo dopieką się w piekarniku. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w talarki.
  • 3. Polędwicę kroimy w plasterki, lekko je rozbijamy. Podsmażamy na sklarowanym maśle.
  • 4. Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na tłuszczu po mięsie.
  • 5. Naczynie, żaroodporne smarujemy masłem. Na dno kładziemy ziemniaki, następnie mięso, grzyby i cebulę i na wierzch ziemniaki. Warstwy posypujemy mieszanką przypraw (sól, pieprz kolorowy, czosnek, papryka słodka, koperek,roztarte ziele angielskie). Zalewamy śmietaną. Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach C.

Porady

Po upieczeniu posypujemy ulubionymi ziołami, ja zazwyczaj używam pokrzywy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować