Zrazy po myśliwsku

4.5 (185 ocen)

  • 20 min

Ten przepis wykorzystywała moja prababcia.

  • 20 min

Składniki:

  • pół pęczka natki pietruszki
    2 listki laurowe
    5 jagód jałowca
    40 dag kiszonej kapusty
    80 dag małych ziemniaków
    2 łyżki oleju
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz
    chili w proszku
    8 sznycli wieprzowych
    2 pomidory
    trochę śmietany
    zasmażka błyskawiczna
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zrazy po myśliwsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Listki laurowe,natkę pietruszki i jagody jałowca zgnieść.Następnie wymieszać z chili.Dodać do kapusty i dokładnie wymieszać.Odstawić na kilka godzin.
  • 2. Ziemniaki umyć ,gotować w mundurkach 20 minut w osolonej wodzie.Odcedzić,przelać zimną wodą,obrać i pokroić na cząstki.
  • 3. Sznycle umyć,osuszyć i lekko rozbić tłuczkiem.Na każdym sznyclu ułożyć łyżkę kapusty(resztę kapusty pozostawić).Zwinąć w ruloniki i spiąć wykałaczkami.
  • 4. Pomidory oczyścić,umyć,pokroić na cząstki.Zrazy smażyć kilka minut na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron.Przypawić pieprzem i solą.Dodać pomidory i kapustę oraz wlać szklankę wody.Dusić 15 minut.
  • 5. Zrazy wyjąć z rondla,a kapustę zagęścić zasmażką.Dodać śmiętanę i jeszcze raz przyprawić.Ziemniaki zrumienić na oleju i posolić.Podawać do zrazów.

Porady

Do kapusty można dodać więcej zasmażki .Wtedy postanie sos z kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować