Kotlety w takiej wersji na pewno zrobią furorę wśród gości.
1 godz. 40 min
Składniki:
● 1 kg schabu bez kości
● 1/2 kg mięsa mielonego, np. wieprzowego
● 1/2 kg pieczarek
● musztarda
● przyprawy: przyprawa uniwersalna, sól, pieprz
● olej do smażenia
● 2 cebule
Zrazy królewskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy, osuszamy
papierowym ręcznikiem kuchennym
i kroimy w 8-10 plastrów.
Lekko rozbijamy tłuczkiem.
Oprószamy z obu stron
przyprawa uniwersalna i pieprzem. Smarujemy
musztardą.
2.Mielone mięso doprawiamy
przyprawa uniwersalna i pieprzem. Dokładnie
mieszamy.
3.Pieczarki oczyszczamy
i kroimy w plastry. Cebule
obieramy i drobno kroimy.
Podsmażamy na oleju. Dodajemy
pieczarki i smażymy, aż
odparują. Doprawiamy solą.
Mieszamy z mielonym mięsem.
Studzimy.
4.Na plastry schabu nakładamy
po porcji mielonego mięsa
z pieczarkami. Zwijamy w rolady
i spinamy wykałaczkami.
Wkładamy do foliowego rękawa.
Pieczemy ok. 50 minut
w piekarniku rozgrzanym do
temp. 180 °C. Podajemy np.
z frytkami i surówką.
Porady
● Do farszu można dodać drobno posiekaną zieleninę, np. 1/2 pęczka natki pietruszki lub koperku.
Komentarze