Zrazy z szynki w sosie pieczarkowo-śmietanowym

4.5 (141 ocen)

Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne zrazy w sosie który idealnie się z nimi komponuje i nadaje ciekawego smaku mięsu.

Składniki:

  • 500 g mięsa z szynki wieprzowej
    250 g pieczarek
    1 duża cebula
    1 duża marchewka
    Do każdego kawałka mięsa 1/2 małego korniszona ( u mnie 8 , czyli 4 ogórki)
    330 ml. śmietany 30%
    chili
    sól , pieprz
    mąka do obtoczenia
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zrazy z szynki w sosie pieczarkowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zrazy z szynki w sosie 1. Mięso kroimy na kotlety , rozbijamy , doprawiamy solą , pieprzem i chili.
    Na każdy kawałek kładziemy 1/2 ogórka -zwijamy roladkę.
    Obtaczamy w mące , smażymy na rozgrzanym oleju na wolniutkim ogniu z każdej strony.
    W tym czasie warzywa obieramy, pieczarki kroimy w plasterki , cebulę w kostkę , marchew ścieramy na tace o dużych oczkach. Do podsmażonych zrazów wlewamy śmietanę , wkładamy warzywa . Zmniejszamy ogień do minimum , dodajemy sól i pierz- mieszamy.
    Dusimy ok 30 min pod przykryciem.

Porady

Zraziki podajemy z kaszą lub ziemniakami i ogórkiem kiszonym/ korniszonym. Pasowała będzie także surówka z czerwonej kapusty. Jeśli sos wyjdzie zbyt rzadki dodajemy zaklepkę mąka+ zimna woda

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szynka Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować