Zrazy wołowe zwijane z suszonymi pomidorami z wolnowaru

4.5 (145 ocen)

Zrazy wołowe są dobre zawsze. Do tej pory robiłam je tradycyjnie, zawijałam i piekłam na kuchence lub w piecyku. Od dawna chciałam robić je w wolnowarze i nareszcie się udało.

Składniki:

  • ok 600 g wołowiny bez kości ( udziec)
    8 plastrów boczku wędzonego
    8 pomidorów suszonych, w oleju
    ostra musztarda
    8 małych łyżeczek kaparów
    szczypiorek
    pieprz, sól
    mąka do obsypania
    szklanka bulionu
    szklanka czerwonego, wytrawnego wina ,
    parę ząbków czosnku, zioła - tymianek, szałwia, rozmaryn
    1 cebula
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zrazy

Zrazy wołowe zwijane z suszonymi pomidorami z wolnowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Umyte mięso, oczyszczone z błon, pokroić w poprzek włókien na plastry ok 1 cm grube. Każdy plaster zbić tłuczkiem na cienki płat - najwygodniej włożyć mięso między folię spożywczą lub do foliowego woreczka
  • 2. 2.Plastry wołowiny rozłożyć obok siebie.Posolić i popieprzyć. Każdy posmarować dosyć grubo musztardą, rozłożyć plaster boczku, posypać kaparami i szczypiorkiem, położyć suszony pomidor. Zrazy zawinąć, spiąć wykałaczkami, szpilkami do zrazów bądź związać sznurkiem kuchennym.
  • 3. 3.Zawinięte i spięte zrazy oprószyć lekko mąką i mocno zrumienić ze wszystkich stron na tłuszczu.
  • 4. 4.Na dnie misy wolnowaru ułożyć cebulę pokrojona w piórka, na niej położyć obsmażone zrazy. Patelnię z pozostałym po smażeniu tłuszczem podlać winem, drewnianą łyżką zeskrobać resztki. Dolać bulion, zagotować. Płynem zalać zrazy. Dodać czosnek, zioła, przykryć i gotować w ustawieniu low ok 10 - 11 godzin.
  • image-1mkb3jq 5. 5. Gdy mięso będzie miękkie, zrazy przełożyć do innego naczynia, a powstały sos przelać na patelnię, przecierając przez sito. Można zagęścić masłem i śmietaną. Doprawić, w razie potrzeby, solą i pieprzem. Do gotowego sosu włożyć mięso (można wyjąć wykałaczki) i podgrzać.
    Zrazy podawać sosem i kaszą gryczaną lub pęczakiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone pomidory Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować