Zrazy wieprzowe w sosie z kaszą gryczaną

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ulubione danie mojego męża, zdrowe i pożywne

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 10 plastrów schabu bez kości
    3 ogórki kiszone
    1 cebula
    plaster boczku
    2 woreczki kaszy gryczanej
    musztarda sarepska
    garść suszonych grzybów
    sól
    pieprz
    mąka
    olej
    wykałaczki
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zrazy

Zrazy wieprzowe w sosie z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety rozbijamy, smarujemy z jednej strony musztardą. Ogórki, boczek i cebulę kroimy w cienkie słupki. i układamy po kawałku na kotlecie po stronie posmarowanej musztardą. Zawijamy kotlety i przebijamy wykałaczkami, żeby się nie rozleciały. Obtaczamy zrazy w mące i smażymy na patelni do uzyskania złotego koloru. Obsmażone zrazy wkładamy do wysokiego garnka lub brytfanny, zalewamy gorącą wodą lub bulionem. Grzyby moczymy i odciśnięte wkładamy do zrazów , dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 50 minut od czasu do czasu mieszając. Podajemy z kaszą gryczaną wcześniej ugotowaną .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować