Deser kawowo-waniliowy z brzoskwinią i granatem to połaczenie smaków, które uwielbiam. Granat to owoc życia, a jego rubinowy kolor kojarzy się z barwą miłości.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
WARSTWA WANILIOWO-BRZOSKWINIOWA::
- mleko skondensowane (słodzone): 1 puszka
- Żelatyna (do deserów / w proszku): 2 łyżki
- laska wanilii (lub 2 łyżki ekstraktu waniliowego): 1 sztuka
- granat (dojrzały): 1 sztuka
- brzoskwinie z puszki (pokrojone w drobna kostkę): 4 łyżki
GALARETKA KAWOWA::
- kawa rozpuszczalna: 1 łyżka
- Żelatyna (do deserów / w proszku): 1 łyżka
- cukier: 1 łyżeczka
- woda: 200 mililitrów
Zmysłowy deser z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować 200 ml wody, dodać kawę rozpuszczalną, cukier i żelatynę, dokładnie wymieszać. Połowę galaretki kawowej przelać do małych salaterek, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Resztę przelać do małej salaterki. Odstawić do zastygnięcia.
2.Dwie łyżki żelatyny rozpuścić w 50 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut.
3.Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać nożem ziarenka.
4.W rondelku podgrzać mleko skondensowane z ziarenkami wanilii. Dodać rozpuszczoną żelatynę i brzoskwinie, wymieszać. Lekko gęstniejącą (schłodzoną) masę waniliowo-brzoskwiniową przelać na zastygnietą galaretkę kawową, odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut.
5.Granat przekroić wzdłuż na pół. Połówkę owocu położyć na dłoni wewnętrzną jego stroną i nad miską uderzać łyżką w skórę owocu. Pestki wpadną do naczynia.
6.Salaterki z deserem wstawić na 5-10 sekund do gorącej wody. Deser przełożyć na talerzyk energicznie odwracając naczynie.
7.Resztę galaretki kawowej, którą odstawiliśmy do zastygnięcia pokroić w kosteczkę.
8.Deser udekorować kostkami galaretki kawowej i pestkami granatu.
Komentarze