Złote risotto z zielonym groszkiem

5 (185 ocen)

  • 35 min

Kiedy chcę zrobić szybki obiad, robię właśnie risotto. Jest bardzo łatwe do zrobienia a przy tym bardzo smaczne. Dodana do niego kurkuma nadaje całości złoty "słoneczny" kolor - aż chce się jeść tak podane danie, a do tego ten słodziutki młody,zielony groszek, który zamroziłam latem - pyszności :)

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na około 4 porcje:
    1,5 szklanki ryżu do risotto
    1,25 litra bulionu drobiowego
    duża cebula
    3 duże ząbki czosnku
    30 g masła
    pieprz czarny mielony
    35 g sera żółtego
    4 g świeżego lubczyku
    50 g groszku zielonego (u mnie mrożony)
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Złote risotto z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobna kostkę, czosnek drobno siekamy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy taką ilość oleju by „obtoczyła” całą cebulkę, wrzucamy cebulkę i smażymy na rumiano, następnie dodajemy czosnek, mieszamy.
  • 3. Do podsmażonej cebulki wrzucamy ryż, posiekany lubczyk, kardamon, kurkumę, mieszamy dokładnie i smażymy chwilkę.
  • 4. Następnie stopniowo wlewamy bulion (za każdym razem tylko tyle by przykryło ryż) i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając do momentu aż ryż będzie miękki (u mnie było to około 25 minut).
  • 5. Po tym czasie do risotta dodajemy masło, groszek, starty na tarce o drobnych oczkach ser żółty, przyprawiamy i mieszamy (soli dajemy mało lub wcale, w zależności od upodobań, gdyż bulion nadał już smak potrawie).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować