Złote risotto z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na gorącym oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę.
Gdy się zeszkli dodać ryż, podsmażać mieszając, aby również stał się szklisty (ok. 5 minut)
W tym czasie, umyć obrać i osuszyć dynię, pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli z ryżem. Wsypać shoarmę i wymieszać.
Dusić pod przykryciem kilka minut, potem zalać wodą, lekko osolić ( ok. 1/2 łyżeczki soli). Gotować pod przykryciem do rozgotowania dyni, kontrolując ilość płynu, ryż go wchłania, jeśli nadal jest twardy wody trzeba dolać.
Po ok 20 minutach dynia i ryż powinna być już miękka, dodajemy kurkumę i jeśli trzeba doprawiamy solą do smaku.
Wyłączamy risotto.
W tym czasie przygotowujemy kurczaka, myjemy, osuszamy i czyścimy z błon, lekko ubijamy i wkładamy w papirusy, możecie kupić papirus paprykowo- ziołowy, ale mi bardzo zasmakował czosnkowy, więc dosypałam odrobinę papryki na każdą pierś.
Smażymy kurczaka bez tłuszczu. Gdy będzie już dochodził do risotta, dodajemy łyżeczkę zimnego masła, dzięki niemu całość uzyska bardziej kremową konsystencję, dzięki temu można łatwo oszukać łasuchów – masło jest dobrze wyczuwalne, ponieważ nie było smażone.
Podajemy całość z surówką z marchewki i jabłka, dekorujemy odrobiną pietruszki.
Komentarze