złote udka (z selerem naciowym)

4.5 (198 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Moja rodzina bardzo lubi udka z kurczaka, dlatego często je przygotowuję. Do duszenia udek dodaję nać selera, co jeszcze bardziej wzbogaca ich smak i aromat.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    1 łyżka przyprawy do kurczaka
    2 cebule
    1 marchewka
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    3 gałązki selera
    szczypta curry
    szczypta słodkiej i ostrej papryki
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Złote udka (z selerem naciowym) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łyżkę oleju wymieszać z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Natrzeć udka i odstawić na godzinę. Na patelni rozgrzać pozostały olej i wrzucić cebulę pokrojoną w plastry a następnie udka i marchewkę pokrojoną w grube plasterki. Obsmażyć na złoto, dodać seler, zalać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem około godziny. Pod koniec duszenia zdjąć pokrywkę i odparować sos. Podawać z ziemniakami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso Seler Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować