Moja rodzina bardzo lubi udka z kurczaka, dlatego często je przygotowuję. Do duszenia udek dodaję nać selera, co jeszcze bardziej wzbogaca ich smak i aromat.
1 godz. 10 min
Składniki:
2 udka z kurczaka
1 łyżka przyprawy do kurczaka
2 cebule
1 marchewka
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
3 gałązki selera
szczypta curry
szczypta słodkiej i ostrej papryki
Złote udka (z selerem naciowym) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łyżkę oleju wymieszać z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Natrzeć udka i odstawić na godzinę. Na patelni rozgrzać pozostały olej i wrzucić cebulę pokrojoną w plastry a następnie udka i marchewkę pokrojoną w grube plasterki. Obsmażyć na złoto, dodać seler, zalać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem około godziny. Pod koniec duszenia zdjąć pokrywkę i odparować sos. Podawać z ziemniakami i surówką.
Komentarze