"Złota pizza"

0 (0 ocen)

  • 60 min

Według M. Caprari ("Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska") jest to bardziej placek pochodzący z północnych Włoch, najczęściej piecze się go w podłużnej foremce, a kawałki sera i wędliny obtacza się w mące, aby nie opadły na dno podczas pieczenia (przy użyciu niskiej formy nie jest to konieczne).

  • 60 min

Składniki:

  • 25 dag mąki
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    Kilka plasterków szynki
    Kilka plasterków salami
    3 jajka
    10 dag sera (gouda, edamski)
    1/3 szklanki mleka
    1/3 szklanki groszku
    1/3 szklanki fasoli
    Ciepła woda
    Oliwa
    Przyprawy (oregano, zioła prowansalskie, pieprz, papryka, sól)

"złota pizza" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę łączymy z 2-3 łyżkami oliwy, szczyptą soli, przyprawami, proszkiem do pieczenia i odrobiną wody (tylko tyle, aby można było wyrobić ciasto). Wyrabiamy, formujemy kulę, smarujemy oliwą, przekładamy do miski, przykrywamy wilgotną lnianą ściereczką i odkładamy na 30 min w chłodne miejsce.
  • 2. Szynkę, salami, ser kroimy. Jajka ubijamy z mlekiem i przyprawami.
  • 3. Niską formę natłuszczamy, wysypujemy mąką i wykładamy ciastem formując trochę wyższy brzeg. Układamy składniki, zalewamy masą jajeczną. Pieczemy ok. 30-40 min w 160-170 st.C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy