Żołądki drobiowe w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądki dokładnie myjemy, usuwamy błonkę. Gotujemy razem z jarzynami, przyprawami- w całości.
Kiedy będą już miękkie, odcedzamy, lekko studzimy i kroimy wszystko w plasterki.
2.W rondlu rozcieramy masło- ok. 4 dag z mąką- ok. 2 łyżki, rozprowadzamy gorącym wywarem spod jarzyn i żołądków. Do sosu dodajemy żołądki i jarzyny oraz 2 plasterki cytryny, razem ze skórką ( wcześniej wyparzoną i wyszorowaną.
3.Doprawiamy do smaku, także sokiem z cytryny.
Niezwykły smak tej potrawy jest ukryty w idealnym, odpowiednim użyciu przypraw i warzyw.
4.Gorącą przystawkę posypujemy zieleniną i możemy podawać ją na kilka sposobów.
5.Serwujemy z pieczywem lub jako samodzielne danie obiadowe z ziemniakami z zestawem surówek.
6.Ja podaję z kiszoną kapustą oraz z buraczkami na kwaśno.
Smacznego życzę :)
Porady
Danie nie może być zbyt, ani kwaśne, ani za słone. Pieprzu zaś nie żałujmy.
Komentarze