Żołądki drobiowe w sosie cytrynowym

5 (151 ocen)

  • 45 min

Smaczne samodzielne danie na przyjęcie.Niezwykły smak tej potrawy jest ukryty w idealnym, odpowiednim użyciu przypraw i warzyw.

  • 45 min

Składniki:

  • 1/2 kg żołądków drobiowych
    1 duża marchew
    1 mała pietruszka
    mały kawałeczek selera
    1 duża cebula
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, ziele angielskie, liść laurowy
    cytryna
    zielenina- natka pietruszki
    mąka, masło
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żołądki drobiowe w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żołądki dokładnie myjemy, usuwamy błonkę. Gotujemy razem z jarzynami, przyprawami- w całości.
    Kiedy będą już miękkie, odcedzamy, lekko studzimy i kroimy wszystko w plasterki.
  • 2. W rondlu rozcieramy masło- ok. 4 dag z mąką- ok. 2 łyżki, rozprowadzamy gorącym wywarem spod jarzyn i żołądków. Do sosu dodajemy żołądki i jarzyny oraz 2 plasterki cytryny, razem ze skórką ( wcześniej wyparzoną i wyszorowaną.
  • 3. Doprawiamy do smaku, także sokiem z cytryny.
    Niezwykły smak tej potrawy jest ukryty w idealnym, odpowiednim użyciu przypraw i warzyw.
  • 4. Gorącą przystawkę posypujemy zieleniną i możemy podawać ją na kilka sposobów.
  • 5. Serwujemy z pieczywem lub jako samodzielne danie obiadowe z ziemniakami z zestawem surówek.
  • 6. Ja podaję z kiszoną kapustą oraz z buraczkami na kwaśno.
    Smacznego życzę :)

Porady

Danie nie może być zbyt, ani kwaśne, ani za słone. Pieprzu zaś nie żałujmy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Staropolska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować